top of page
 
יישור שיניים מהיר 


לפני כשנה הגיעה למרפאתנו אשה בשנות העשרים לחייה לייעוץ לפני יישור שיניים. בשיחה ראשונה עוד לפני הבדיקה הקלינית, היא הבהירה שהיא כבר עברה יישור שיניים לפני שנים ושאין לה זמן... היא מאוד עסוקה, עובדת ולומדת ובנוסף מתכננת חתונה בטווח של כחצי שנה. ידוע היום בציבור שטיפול אורתודונטי עלול להמשך כשנה וחצי עד שנתיים ולעיתים אף יותר מכך, ומצד שני ישנה דרישה הולכת וגוברת לקיצור משך הטיפול והשגת מטרות הטיפול מהר ככל הניתן. ההתמודדות עם דרישה זו נכון שנתייחס אליה בשני מישורים- במישור הראשון זירוז התנועה הביולוגית, ובמישור השני בנית מערכות אורתודונטיות יעילות יותר.

 

1. מהו יישור שיניים מהיר?

לרוב ההתייחסות ליישור שיניים מהיר מתייחסת למישור הראשון שצויין, כלומר לזירוז התנועה הביולוגית. הרעיון הוא פשוט מאוד, טיפול אורתודונטי שנועד להזיז שיניים הוא תוצאה של ספיגה ובניה של העצם שאוחזת את השיניים. קצב התהליך הביולוגי של ספיגת העצם ובנית העצם משתנה מאדם לאדם, והוא משפיע מאוד על קצב התזוזה של השן. טיפולים ליישור שיניים מהיר, מטרתם לגייס תאים בשיטות שונות, על מנת לזרז את ספיגת העצם ובנייתה, ולעודד תזוזה מהירה יותר של השיניים. גיוס תאים זה יכול להתבצע במגוון רחב של שיטות, לרבות ניתוח אשר חורץ את העצם (הרקמה הקשה של העצם) מסביב לשיניים, ויוצר דלקת שמעודדת גיוס תאים, דרך חיתוך חניכיים (חיתוך ברקמה רכה בלבד) באופן מבוקר במספר אתרים וכלה בויברציות שמופעלות על ידי מכשיר בתהליך לא ניתוחי. ראוי לציין כי אין למקצוע האורתודונטיה הבנה מלאה של המנגנון הביולוגי המחיש את תזוזת העצם, אך קיימים דיווחים קליניים רבים התומכים בדעה, שאכן ניתן לצפות לתזוזה מהירה יותר של השיניים. מחקרים שבוצעו בתחום זה חלוקים בתוצאותיהם, לגבי מידת היעילות של כל אחת מהשיטות לזירוז תנועת שיניים, וסביר להניח שצפוי עוד מחקר עתידי נרחב בתחום זה. ההחלטה לגבי ביצוע הליך של ניתוח בחניכיים/בעצם לצורך זירוז תזוזת השיניים יש לה פנים רבות, ויש לקחת בחשבון את הציפיות של המתרפא, הנכונות לעבור הליך כירורגי בחניכיים (ולעיתים יותר מהליך כירורגי אחד), העלויות הנוספות, התרומה של ההליך ליציבות הטיפול ולבריאות ארוכת טווח של הרקמות התומכות בשיניים.

2. הבנת ציפיות המתרפא...

חשוב מאוד להבין מה בדיוק המתרפא מבקש ומה מניע אותו לכך. לדוגמא במקרה שתואר לעיל הציפיה של המתרפאה היתה לטיפול אשר יאפשר לה להגיע לחתונה עם שיפור מסויים וללא מכשור אורתודונטי על השיניים. פחות קסם לה לעבור הליכים טיפוליים נוספים למעט יישור השיניים. אי לכך נבחרה שיטת טיפול בקשתיות שקופות אשר מאפשרת הסרת המכשור ליום החתונה, מתוך הבנה שהטיפול ימשיך גם אחרי החתונה לפרק זמן מסויים.

 

3. ביולוגיה ומכניקה – שניים שהם אחד.

עד כה התמקדנו במישור הראשון של זירוז הביולוגיה של תזוזת השן. אולם, חשוב גםלהבין את הצד המכני של העניין. קיימות היום מערכות מאוד חכמות, אשר מאפשרות תכנון פרטני של הטיפול במיוחד עבור המתרפא. מערכות אלו הוכחו כחוסכות בזמן טיפול, והן אינן כרוכות בהליכים כירורגים. יעילות הטיפול נובעת מכך שהתוצאה מודגמת מראש (על מודל גבס או מסך מחשב) ובצורה חכמה מחושבת הדרך הנכונה ביותר להגיע לתוצאה הרצויה. ניתן בנוסף להוסיף אלמנט נוסף של סמכים ננעלים, אשר מפחיתים את החיכוך במערכת ומשפרים יעילות הטיפול.

 

4. שיתוף פעולה של המתרפא

שיתוף הפעולה של המתרפא בשמירה על הגיינה, הקפדה על ביצוע הנחיות הרופא(לדוגמא ללבוש גומיות וכו') והגעה מסודרת לתורים, עלול גם הוא להיות מכריע בקביעת קצב ההתקדמות של הטיפול. לסיכום, יישור שיניים מהיר הוא תחום נרחב וענף, אשר מעבר לקסם בכותרת, יש לקחת בחשבון פרמטרים רבים בעת יישומו בשטח. אין ספק שיש מתרפאים שמתאים להם להוסיף גם הליכים כירורגים לזירוז התגובה הביולוגית של העצם בעת תזוזת השיניים, אך בחירת המקרה נכון שתעשה באופן מושכל על ידי מומחה מנוסה בתחום יישור השיניים.

 

 

------------------------

נכתב על ידי ד"ר עודד יצחקי, מומחה ביישור שיניים בעל מספר רישיון מומחה וקלינאי ב'מרפאת מומחים ד"ר יצחקי'. ד"ר יצחקי הינו בוגר בית הספר לרפואת שיניים בהדסה עין כרם, ובוגר תוכנית התמחות ביישור שיניים. ד"ר יצחקי נמנה על סגל המחלקה לאורתודונטיה בהדסה עין כרם, במסגרת תפקידיו מלמד את מקצוע האורתודונטיה לסטודנטים לרפואת שיניים ולמתמחים במחלקה לאורתודונטיה.

bottom of page