?מה צפוי אחרי הדבקת סמכים אורתודונטים
הסמכים האורתודונטים דרושים ליישור שיניים ועשויים מחומר מתכתי או חומרים מרוכבים העמידים לתנאי הפה. מודבקים על השיניים בהדבקה חזקה אך חלשה מחוזק השן בכדי שאם יש הפעלת כוח רב הדבק יתנתק ולא יפגע בזגוגית של השן. תפקיד הסמך הוא לאחוז את השן ולקבל כוחות תלת ממדים המופעלים על השן ועל ידי כך, משנים את מיקומה בקשת השיניים, למעשה יישור שיניים.
תחזוקה חשובה מאד הן לבריאות השיניים והרקמות הסובבות והן לתפקוד הסמך. מכשיר המוכנס לפה משנה את חלל הפה וגורם לשינויים בדיבור והרבה רוק, ההסתגלות למכשיר לוקחת כיממה, הקפדה אחר מילוי הוראות צוות המרפאה, יאפשרו הסתגלות מהירה.
בימים הראשונים עשויה להיות תחושת לחץ. ניתן לקחת כדור נגד כאבים, מה שרגילים (כגון: אקמול).
צוידת/ה בשעווה למקרה והסמכים לא נוחים. קח/י פיסת שעווה בגודל של הסמך ומרח/י אותה על הסמך המציק בשכבה דקה.
לא לנגוס במזון קשה כמו: גזר, תפוח, פיצוחים וביסלי. אם רוצים לאכול כל סוג של מזון קשה מומלץ לחתוך לחלקים קטנים וללעוס על השיניים האחוריות.
מסטיק, תופי או כל מזון דביק עלול לנתק את הסמכים מהשן.
להקפיד על צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום, (לצחצח כל שן פעם-פעמיים בין החניכיים למכשיר ופעם בין המכשיר לקצה השן). בנוסף למברשת הרגילה מומלץ להשתמש במברשת קטנה בעלת קבוצת סיבים אחת בעזרתה לנקות מתחת לחוט ומסביב לכל חלקי המכשיר.
יש להשתמש בשטיפות פה המכילות פלואוריד.
חובה להגיע בצורה סדירה לטיפול האורתודונטי כדי לקדם את הטיפול במהירות האפשרית.
בתקופת הטיפול יש להקפיד על ביקורת תקופתית אצל רופא השיניים הכללי אחת לששה חודשים (או בתדירות גדולה יותר- על פי המלצתו). תדירות הביקורות אצל שיננית תהיה ע"פ הוראות הרופא ואינה זהה בכל מתרפא, אולם לרוב היא תכופה יותר עקב הקושי בניקוי השיניים עליהן מודבקים הסמכים.
היגיינה אוראלית חשובה מאד:
1. מומלץ להקפיד על לפחות שלוש דקות בכל צחצוח.
2. חוסר שמירה על היגיינת הפה עלול לגרום לכתמים או אפילו חורים בשיניים ולדלקות חניכיים.
3. קיימות מברשות מיוחדות ליישור שיניים, ניקוי הסמכים והחניכיים. כדאי להתייעץ עם הרופא/ה או השננית איזה אמצעי ניקו כדאי לרכוש.
4. להקפיד במיוחד לנקות את האזור שבין המכשיר והחניכיים, יש נטייה להצטברות מזון שאינו נשטף על ידי לעיסה.
5. חוט דנטלי מומלץ גם במהלך הטיפול האורתודונטי. אנא בקש/י מן הצוות האורתודונטי או מן השיננית לקבל הדרכה כיצד להשתמש בחוט הדנטלי כאשר הסמכים מודבקים בפה.
6. משחות שיניים המכילות פלואור וכן שטיפות פה המכילות פלואור, חשובות ומומלצות לשימוש יומיומי, בעיקר בגיל צעיר כאשר זגוגית השן נמצאת בתהליך של בנייה והתחזקות.
7. תדירות הביקורות אצל שיננית תהיה ע"פ הוראות הרופא ונקבעת על סמך תכונותיו של המתרפא, אולם לרוב היא תכופה יותר עקב הקושי בניקוי השיניים עליהן מודבקים הסמכים.
חוסר הקפדה על צחצוח שיניים בזמן טיפול אורתודונטי הוא סיבה מספקת להפסקת הטיפול על ידי הרופא/ה!
ב ה צ ל ח ה